Tokaj-Hegyalja „Incipit in Sátor, definit in Sátor”, azaz „Sátornál kezdődik, Sátornál végződik” – az abaújszántói Sátor-heggyel kezdődik és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegyig tart, mintegy 87 kilométer hosszúságban, 3-4 kilométer szélességben. Talaja vulkanikus eredetű, klímája kiválóan alkalmas a szőlő- termesztésre és az aszúsodáshoz.

A tokaji bor a XVI. század második felében kezdte felfelé ívelő pályafutását, s elsősorban az aszú a XVII. századtól a mai napig Magyarország meghatározó bora. A XVII. század közepétől terjedt el ugyanis az aszúszemek külön szedése, ami lehetővé tette, hogy a kevesebb aszút adó években is készüljön aszúbor. 1892-ben a filoxéravész teljesen kipusztította a hegyaljai szőlőket, s az újratelepítés az addigihoz képest jelentős fajtaszám-csökkenést eredményezett. Ma a borvidéken kizárólag fehérbort adó fajták (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Oremus) telepítése engedélyezett.

A tokaji bor értékét a különleges minőség, a korlátozott és a több évszázados munka eredményeként megtalált harmónia adja.

Szakál Zoltán:
A tokaji aszú jelene és jövője
című írása alapján

Soltész Borház • 3934 Tolcsva, Dózsa György utca 22. • Telefon és fax: 06-47-384-096 • Mobil: +36-30/933-8564 • E-mail: velkey@icedsl.hu • Internet: www.solteszborhaz.huwww.weboptim.hu